25.10.2023 07:02
Просмотров: 601

Байден кличе Сі домовлятися: готовий зайнятися створенням «нового світового порядку»

Байден кличе Сі домовлятися: готовий зайнятися створенням «нового світового порядку»

Президент США амбіційно заявив, що у його країни «є реальна можливість об’єднати планету так, як цього не було вже давно». Ці слова прозвучали у розпал «холодної війни-2» між Вашингтоном і Пекіном: Китай днями скерував на Близький Схід шість військових кораблів. Перед цим Пентагон туди ж, у Східне Середземноморʼя відправив дві авіаносні ударні групи, Британія - одну. Крім того, [лояльні до Китаю] ісламісти атакували декілька американських баз. 

▶ ️Що таке «старий» «світовий порядок» і хто його розвалив…

● Хрещеним батьком «світового порядку» версії 1948 року виступив американський президент Гаррі Трумен, який спроєктував систему взаємин держав на  двополярній системі.

● Новостворювані міжнародні організації - наприклад ООН - забезпечували мир і безпеку в Європі та світі. Саме Трумен виступив ініціатором створення НАТО, на яку кремль відповів заснуванням Варшавського договору. 

● Міжнародні відносини базувалися на визнанні чинних державних кордонів. Всі держави світу повинні дотримуватися принципів демократії та прав людини.

● Напавши на Грузію, а потім Україну, Путін де-факто зруйнував глобальні домовленості після ІІ-ї світової. Міжнародні безпекові організації виявилися не здатними цьому протистояти. 

▶ ️Зараз Джо Байден говорить, що наразі людство потребує "новий світовий порядок". Загальний устрій світу останніх 50 років "видихнувся", й на планеті вирішується доля наступних десятиліть.

Що здатні зробити США?

● Формально, Байдену потрібно звірити годинники з G7, принаймні з «Великою шісткою», адже Японія тільки задумується над відновленням своєї армії. Господар Білого дому проводить консультації з лідерами Канади, Франції, Німеччини, Італії та Великобританії. Результати ще невідомі, але вірити в байденівський талант переконування варто.  

● Реально, світовий порядок v.2023 залежить від угод США та Китаю, адже контури безпеки, зазвичай, визначають найсильніші гравці. Не даремно, Байден озвучив цю ініціативу напередодні виходу китайських кораблів з місць постійної дислокації, - у момент найвищих ставок на [ймовірне] зіткнення двох найсильніших армій світу. 

● Китай, з одного боку, своїми мілітарними ігрищами, власне і намагається усадити США за стіл перемовин. З іншого, не відомо, до якої точки кипіння Пекін прагне довести світ, перш ніж викладе на той самий стіл свої умови. 

▶ ️І так, ці перемовини можуть відбуватися в форматі т.зв. Ялтинської конференції, коли найсильніші держави вирішуватимуть долю миру і долю планети без врахування інтересів менших націй. 

Щоправда, Вашингтон і пообіцяв Києву «нічого про Україну без України». 

Джерело: https://t.me/orestokratiia/890

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 09:14    248
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович