09.09.2020 09:42
Просмотров: 735

Податкова міліція має керуватись принципами поваги до кожного платника та діяти виключно в рамках закону, – Сергій Солодченко

Податкова міліція має керуватись принципами поваги до кожного платника та діяти виключно в рамках закону, – Сергій Солодченко

В.о. Голови Державної фіскальної служби України Сергій Солодченко на своїй сторінці в Facebook розповів про те, чим має керуватись податкова міліція під час проведення слідчих (розшукових) дій та які існують найпоширеніші випадки, коли дії податкової міліції межують з недостатньо чітким дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства.

«Мені часто телефонують на ПЛІД. За чотири місяці вже відповів на 134 дзвінки. Крім того, інколи, з урахуванням карантинних обмежень, зустрічаюсь з представниками галузевих асоціацій. Узагальнюючи почуте, виокремив декілька напрямів, при виконанні яких дії податкової міліції балансують на грані дотримання вимог кримінального процесуального законодавства. А з боку бізнесу це сприймається, як порушення їх законних прав, в якості учасників кримінального провадження», – повідомив очільник ДФС.

Щоб спрямувати роботу слідчих в єдиновірному руслі, він вкотре наголосив на неухильному дотриманні вимог діючого кримінального процесуального законодавства під час проведення всіх слідчих (розшукових) дій на досудовому слідстві та недопущення протиправного втручання в діяльність бізнесу.

Про що йде мова:

1. Неодноразові та/або повторні виклики одних й тих самих осіб, вручення особі одночасно кількох повісток на дати, що слідують одна за одною, або ж одночасний виклик слідчим всіх або переважної більшості працівників підприємства.

Правильний алгоритм: всі слідчі (розшукові) дії мають бути плановими та послідовними з дотриманням норм Кримінального процесуального кодексу України. Це дозволить уникнути блокування діяльності підприємства та зупинення виробничих процесів.

2. Присутність сторонніх осіб під час проведення слідчих (розшукових) дій, зокрема, під час допиту.

Правильний алгоритм: під час допиту дотримуватись положень ч. 1 ст. 224 та абз. 4 п. 1 ч.3 ст. 104 Кримінального процесуального кодексу України. А саме – вживати заходів щодо обмеження доступу сторонніх осіб у відповідне приміщення та виключення фактів втручання у проведення слідчих (розшукових) дій осіб, які не є учасниками кримінального провадження. Особисті дані всіх присутніх осіб мають бути відображені у протоколі.

3. Вилучення, під час проведення обшуків, предметів та документів, що не мають безпосереднього відношення до розслідування кримінального провадження та не містять на собі ознак скоєння кримінального правопорушення.

Правильний алгоритм: дотримуватись положень ст. ст.234 – 236 Кримінального процесуального кодексу України. Керівникам територіальних слідчих підрозділів – взяти під контроль проведення кожного обшуку, як на стадії планування, так і безпосередньо у ході його реалізації. В першу чергу це стосується доцільності вилучення засобів виробництва, сировини, обладнання, транспортних засобів, комп’ютерної техніки тощо. Тобто тих предметів, вилучення яких може призвести до зупинки діяльності підприємства.

4. Ініціювання перед митними органами огляду (переогляду) товарів та транспортних засобів.

Правильний алгоритм: 30 червня 2020 року закінчився термін експериментального проекту, визначеного Постановою КМУ від 02.10.2019 №861 «Про реалізацію експериментального проєкту з організації централізованого надсилання правоохоронними органами в електронному вигляді доручень на проведення митного огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів комерційного призначення» та Постановою КМУ від 27.12.2019 №1118. До моменту нормативного упорядкування вказаних процесів, у кримінальному процесі мають використовуватись виключно засоби, визначені Кримінальним процесуальним кодексом України. Зокрема,при необхідності, та за наявності на те законних підстав, слід проводити відповідні процесуальні дії, дотримуючись норм, визначених ст.ст. 159, 234, 237 тощо Кримінального процесуального кодексу України.

«Моє бачення наступне: мінімізувати втручання в законну діяльність бізнесу і, навіть, якщо існують підстави для такого втручання, керуватись принципами поваги до кожного платника та діяти виключно в рамках закону», – акцентував Сергій Солодченко.

Источник: sfs.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: дфс, Украина

Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    939
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович