15.01.2024 06:18
Просмотров: 542

Політичні конкуренти спонукають Байдена погратися в «домінування» та напасти на Іран

Політичні конкуренти спонукають Байдена погратися в «домінування» та напасти на Іран

Він пробує обмежитися хуситами

Рупори республіканців США вважають, що президенту слід змінити стратегію і перейти від «контролю ескалації» [в Україні] до «домінування ескалації» [на Близькому Сході]. Тобто, нарешті почати воювати по-справжньому.

▶ ️США і Британія вдарили по об'єктах Північного Ємену, де власне і базуються оті іранські посіпаки. Атака вийшла такою собі: щоб розтрощити хуситів начисто, Заходу слід провести повномасштабну сухопутну операцію, на яку сил в цьому регіоні немає. А нинішні удари навряд чи щось змінять.

● Вашингтон і Лондон кажуть, що атака - відповіддь хуситам, які атакують в Червоному морі кораблі, що прямують до Ізраїлю, або належать ізраїльтянам.

● Тероризм хуситів — один з елементів впливу проксі-сил Ірану на Ізраїль (проксі - це військові формування, які діють в інтересах іншої держави, в нашому випадку — Ірану, але не є її офіційними військами). Аятоли вимагають припинення вогню в секторі Гази. Іран та інші ісламські країни тиснуть на Захід, щоб той — своєю чергою — вплинув на Ізраїль. Однак США - проти, оскільки зупинка війни без розгрому ХАМАС сприйматиметься як перемога проіранського блоку.

● Іран і його проксі вже давно відчувають цю американську нерішучість у застосуванні сили. Мляві обговорення Пентагону, завдавати чи ні ударів по терористах, витік інформації в британській пресі про початок операції дозволили хуситам та Ірану вивести свої ключові арсенали та угрупування із зони ризику.

▶ ️Стратегія Ірану будується на використанні проксі—партнерів для стримування ворогів. Тегеран використовуватиме єменських бунтівників до останнього, не ризикуючи відкрито власними силами, прямий конфлікт з американцями дестабілізує його режим.

● Іран затіяв асиметричну війну, поставивши на затяжну конфронтацію низької інтенсивності — через так звану "Вісь опору" — неофіційну мережу з десятка бойових партнерів по всьому Близькому Сходу, - The Spectator.

● Президенту Байдену слід вдіяти щось незвичайне, щоб вивести іранську систему зі стану самовдоволення, - констатує прореспубліканський Fox News. — США та союзникам доведеться завдавати ударів по важливих для Ірану цілях: воєнних базах та командирах.

● Та Байдену складнувато змінити ситуацію: американський флот у Перській затоці вразливий перед ударами іранської армії, а відповідь американської авіації по Ірану навряд чи зможе завдати йому критичної шкоди. А сухопутної армії для вторгнення в Іран у США в регіоні немає.

● Тоді як республіканці не вгамовуються. На їх думку, Іран - не росія, т.зв. контроль ескалації спрацював у російсько-українському конфлікті, але є помилковою стратегією для Ірану. Якщо росія здатна знищити Сполучені Штати, то Іран такої можливості не має. На відміну від ядерного арсеналу москви, що налічує майже 6 000 боєголовок і є найбільшим у світі, Іран, за офіційними даними, досі не має життєздатної ядерної зброї.

▶ ️Не виключено, що плани "перевернути шахову дошку" (атакувати США) в Ірану справді є. Однак приводом для цього не стане обстріл Ємену, знадобиться щось серйозніше, також повинні дозріти додаткові умови. Відтак, у Байдена немає виходу і пора змінити стратегію - від контролю ескалації до домінування в ескалації, — Fox News.

● Насправді, Іран уже перебуває у стані проксі-війни з Америкою і загрожує дестабілізувати світ. Достатньо нагадати, що хуситам вдалося дуже відчутно задерти світові нафтові цінники. Не виключено, що Іран завдасть удару, наприклад, по американському флоту і військових базах у Перській затоці. І/або спонукає ліванську Хезболлу відкрити другий фронт проти Ізраїлю.

● Єдиний спосіб стримати Іран - продемонструвати зарозумілим аятолам реальну загрозу прямої конфронтації з американцями. Та це означатиме оголення інших гарячих точок, насамперед України, розпорошення зусиль та ресурсів. Та схоже, оте "ескалаційне домінування" — єдиний варіант показати «вісі зла», що їх час не настав.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/929

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович