08.03.2024 07:39
Просмотров: 244

Рада планує перевірити, скільки податків сплачують Telegram-канали в Україні - Юрчишин

Рада планує перевірити, скільки податків сплачують Telegram-канали в Україні - Юрчишин

Парламентський Комітет з питань свободи слова планує надіслати запит у податкову службу щодо комерційної діяльності телеграм-каналів. В Раді вважають, що такий прибутковий бізнес в Україні, найімовірніше, дуже недооподаткований. Щодо блокування соцмережі, то про це поки не йдеться, проте регулювати діяльність телеграму було б легше, якби в Україні працювало офіційне представництво платформи.

Про це в інтерв'ю "Детектор медіа" розповів голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Він вважає, що комерційна діяльність анонімних українських телеграм-каналів має зацікавити українську фіскальну службу, зокрема, за які кошти існують їхні редакції та чи платять вони податки з грошей за рекламу.

● "Ми тільки починаємо з цими питаннями працювати. Бо тільки ми заявляємо про необхідність регуляції телеграму - телеграм-канали відразу розганяють інформацію, що ми їх будемо блокувати. Це відразу підхоплює російська пропаганда", - каже Юрчишин.

За словами нардепа, Комітет з питань свободи слова планує надіслати запит до Державної фіскальної служби щодо телеграму. Зокрема, окремо щодо соцмережі, й окремо щодо тих пабліків, де є багато реклами та економічна активність.

"Переконаний, що ми побачимо, що якщо і платяться податки, то це сльози й краплі. А тут питання: якщо це економічна діяльність в країні, яка воює, то явно, що ці податки та збори мали б йти на нашу оборону. Тому зараз ключова історія - не тільки домовитися з Павлом Дуровим про те, щоби ми мали механізми впливу на російську пропаганду, але й про те, щоби з’ясувати, чому такий прибутковий бізнес у нас, найімовірніше, дуже недооподаткований", - розповів Юрчишин.

Щодо блокування телеграму, то Юрчишин вважає, що його краще регулювати, а не закривати. За його словами, було б добре, якби телеграм відкрив своє представництво в Україні.

● "Бо це (регулювання - ред.) більш демократичний підхід... В чому проблема телеграму? Оскільки телеграм більш популярний не на Заході, а у країнах, які розвиваються, Павло Дуров, прикриваючись правом на свободу висловлювань, намагається не здійснювати регулювання... Україна для телеграму - один із найбільших ринків. Не такий, як росія чи Індія, та все ж. І тому, якщо Павло Дуров і адміністрація телеграму зацікавлені в тому, щоб ефективно працювати в Україні, то нехай створять представництво в Україні. Ми матимемо швидку комунікацію. Ніхто не буде вимагати закриття, якщо не матиме доказів, що через ботів розганяється в нас російська пропаганда", - наголосив Юрчишин.

Також нардеп звернувся до редакторів анонімних телеграм-каналів щодо можливості зареєструватися як медіа. Юрчишин нагадав, що закон про медіа дозволяє реєструватися електронним медіа.

● "Вони відповідають, що розглядали, але не реєструються, бо там купа обмежень. Тому ми як держава маємо мотивувати. Анонімність - це безвідповідальність і можливість не бути прозорими. Свобода слова - це похідне від відповідальності. Анонімність - це не про свободу слова, це про свободу верзти будь-що і ніяк за це не відповідати", - заявив Юрчишин.

Джерело: informator.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович