14.01.2024 07:25
Просмотров: 959

Що спільного у російської агресії щодо України й конфлікту між Пекіном та Тайбеєм

Що спільного у російської агресії щодо України й конфлікту між Пекіном та Тайбеєм

Пояснює Центр стратегічних комунікацій

У суботу 13 січня на Тайвані відбулися президентські та парламентські вибори. За посаду голови держави змагатимуться три кандидати, два з яких представляють провідні політичні сили республіки – Демократичну прогресивну партію та Гоміндан.

▶️ Лідер КНР Сі Цзіньпін постійно заявляє, що Тайвань – невід’ємна частина Китаю, а тому возз’єднання острова з материковою частиною є неминучою перспективою. Пекін демонструє готовність вирішити «тайванське питання» збройним шляхом. Така поведінка дуже нагадує путінську риторику про відсутність підстав для незалежності України.

▶️ Вибори на Тайвані такі важливі, адже Пекін має на них свого фаворита. Натомість актуальну небезпеку він відчуває з боку курсу на проголошення незалежності Тайваню, який проводить Демократична прогресивна партія. Україні знайома ситуація, коли національні вибори стають тригером зовнішньополітичного збурення. рф так само слідкувала за електоральними процесами в нашій державі й мала своїх фаворитів.

▶️ Прихильники українців і тайванців часом представляють їх як народи, які однаково борються за свободу від загарбницьких імперій. Противники натомість зображають Україну і Тайвань бунтівними провінціями та маріонетками Заходу у глобальному протистоянні.

-----

В связи с падением политико-дипломатического пути оккупации Тайваня у Китая есть 3 модели поведения. Поскольку Китай не рассматривает отказ от Тайваня и отказ от попытки становления вторым политическим полюсом, четвертого (мирного) варианта нет:

1. Прямая военная интервенция Китая против Тайваня под конец срока Си. То есть ~2027-2028 годы с соответствующими экономическими рисками на фоне достижения Китаем пика экономического развития имеющейся модели. Попытка трансформации процессов за счёт трансформации политической конъюнктуры планеты: уход в изолированную Холодную Войну.

2. Непрямая военная активность через прокси для того, чтобы Вашингтон растянулся в военном шпагате. Наиболее вероятной является война Северной Кореи против Южной Кореи и "поджигание" иранской вотчины. Вашингтон может одновременно сражаться на трёх фронтах?

3. Свержение Си самой Коммунистической Партией Китая как политика, который провалил заведомо выигранные выборы, не сумев сыграть на политическом сочленении двух прокитайских сил. В результате "индульгенция третьего срока" как способа оккупации Тайваня перестает действовать.

На данный момент самой вероятной является прокси война по модели 2 в ближайшие 3 года.

Що спільного у російської агресії щодо України й конфлікту між Пекіном та Тайбеєм

Джерело: https://t.me/spravdi/35901, https://t.me/cynic2020/8279

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 08:33    114
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович