23.05.2023 07:20
Просмотров: 590

США намагаються деактивувати китайський вірус холодної війни

США намагаються деактивувати китайський вірус холодної війни

Штати настільки прагнуть цього, що вперше змінили тактику: замість страхати та затискати в санкційних «обіймах», Байден позадкував у декількох принципових переговорних позиціях. У такий спосіб Вашингтон намагається прочинити переговорний портал з Пекіном.

▶️ На полях G7 президент США старався задобрити лідера Китаю Сі Цзіньпіня. Ось лише декілька із тез:

● Адміністрація Білого Дому «розглядає можливість скасування санкцій проти міністра оборони Китаю Лі Шанфу». Генерал потрапив у чорний список США 5 років тому, бо імпортував винищувачі та ракети з Росії. З того часу Пекін саботував багато ініціатив Вашингтону, вимагаючи зняття персонального бану, та до останнього часу американці були невблаганними.

● Ще більше децибел набрала інша заява Байдена: США дотримуються політики "одного Китаю", «Вашингтон не підтримує жодних дій Тайваню щодо проголошення незалежності». Формально - нічого нового, американські урядовці й раніше озвучували щось подібне. Але в даному «пакеті лояльності» ці слова набирають особливих барв: до саміту G7 президент США декілька разів погрожував - американські військові втрутяться, якщо Китай вдасться до неспровокованих військових дій проти Тайваню. Тепер просто сказав: «США збираються допомогти Тайваню підвищувати здатність захищатися». Погодьтеся, не так грізно.

▶️ Цілком очевидно, що лідер США вдає «доброго копа», на тлі добре зрежисованої різкості G7 стосовно Китаю.

● «Сімка» по-суті проігнорувала т.зв. мирний план, яким так тішився донедавна Сі: учасники саміту назвали виведення російських військ та техніки ґза межі України як передумову мирних переговорів. «Росія розпочала цю війну і може її закінчити», – зазначено у документі. Натомість Китай пропонував зупинити війну по лінії фронту.

● G7 заявила про чергові санкції, щоб «збільшити витрати для Росії та тих, хто підтримує її військові зусилля». Якщо хтось часом не зрозумів, то далі зазначено: «Сімка» закликала Пекін використати свій вплив для тиску на Росію, щоб вона припинила вторгнення в Україну.

● Ну і фіналочка, - про «важливість миру та стабільності у Тайванській протоці».

▶️ Пекін по-комуністичному гнівно відреагував на «пасквілі» G7, але, схоже, уже був готовим до послання Байдена. І відповів взаємністю.

● Сі провів саміт «Китай - Центральна Азія», на який запрошені практично значна частина колишніх сателітів РФ, та не сама Московія: Узбекистан, Казахстан, Киргизія, Туркменія і Таджикистан.

● Сі запропонував своїм новим партнерам співпрацю в економічній царині, але найголовніше - в оборонній. Прискорена інтеграція регіону з Китаєм - це крок до колонізації, тобто заміщення впливу Московії китайським впливом. Йдеться про послаблення РФ на пострадянському просторі, і сам кремль залишається за бортом цієї стратегії.

Готовність США запаритися відновленням дипломатії з КНР, - це хороша новина для України. Адже Китай прагне відчувати себе геополітичним гравцем, і це відчуття не обовʼязково повинно зʼявитися через напруження довкола Тайваню чи завдяки підвищенню градуса російської війни проти України. Бажаний конструктив для нас - це перемовини США та КНР, які призведуть не лише до послаблення Московії в найближчі перспективі, але й до конфігурації її політичного майбутнього: без бункерного, імперського пафосу, ядерної зброї та у менших кордонах.

Про тут все залежатиме від таланту перемовників.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/775

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: g7, Китай, США

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович