24.07.2024 06:09
Просмотров: 198

Виступ Валерія Залужного: чого нас навчила російсько-українська війна і як нам у ній перемогти?

Виступ Валерія Залужного: чого нас навчила російсько-українська війна і як нам у ній перемогти?

З початку 2022-го року колишній головнокомандувач виходив у публічний простір вкрай рідко. Тому ми переклали тези з нещодавньої промови Залужного у The Royal United Services Institute і наводимо їхній текст повністю (https://www.pravda.com.ua/columns/2024/07/22/7466922/). А тут – коротко про те, чого нас навчила війна, і як нам її перемогти:

1. Воєн необхідно уникати. Але якщо війна все ж таки прийде, необхідно бути до неї готовим. Суспільство має погодитися тимчасово відмовитися від цілої низки свобод заради виживання. Готовність до війни буде визначатися не лише готовністю армії, а й готовністю суспільства.

2. Війна – це наука. Наука зі своїми законами і правилами, які необхідно знати й вивчати. Використання війни у власних цілях або намагання впливати на її хід задля власних інтересів є злочином, наслідком якого є величезні жертви.

3. Демократичній армії, армії вільного суспільства завжди важко воювати з армією феодала. Ворог вважає демократію нашою найбільшою слабкістю і щосили намагається це використати. Фейки, брехня, знецінювання національних інтересів, зневіра в керівництві – ось неповний список засобів, який росіяни використовують понад десять років, а демократичні суспільства й досі не знайшли методів протидії.

4. Життями звичайних українців ми вибороли собі шанс. Шанс не просто продовжити споконвічну боротьбу, а шанс перемогти. Але це був лише початок складнішого етапу протистояння, який полягає в пошуку свого особливого шляху перемоги.

5. Саме технології мають забезпечити стійкість української нації. Винайдення нових способів застосування логічно мало б призвести до змін у структурі підрозділів, частин та Збройних сил в цілому. російсько-українська війна ще не є війною майбутнього. Вона є лише війною перехідного періоду. Але саме наша війна формує нові правила.

6. Війна – це ресурси і час. Якщо розглядати під ресурсами саме технології, то ні Україна, ні росія самотужки найближчим часом не зможуть їх опанувати. А значить, єдиним виходом може бути збільшення кількості людського ресурсу, залученого до бойових дій.

7. Тиранам війна буде потрібною постійно як інструмент утримання влади. Решта ж має вибудувати надійний захист від них.

8. Саме в Україні знаходять шляхи для виживання та створюють технології. Але через зрозумілі причини не можуть їх масштабувати. З іншого боку, в наших партнерів є ресурси, але немає прикладного й практичного поля, щоб їх випробовувати. Тільки разом ми зможемо ефективно використати ресурс, адже час вже працює не на нас.

Джерело: https://t.me/ukr_pravda/3988

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 10:21    165
Июль
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович