19.07.2024 07:32
Просмотров: 208

Україна поспішає створити військові безпілотники зі штучним інтелектом — Reuters

Україна поспішає створити військові безпілотники зі штучним інтелектом — Reuters

В Україні відразу кілька стартапів розробляють системи штучного інтелекту (ШІ), які допоможуть керувати флотом безпілотників. Київ сподівається, що розгортання безпілотників зі штучним інтелектом вздовж лінії фронту допоможе подолати зростаюче глушіння сигналу з боку росіян, а також дасть змогу БпЛА працювати більшими групами.

Розробка безпілотників зі ШІ в Україні в основному поділяється на візуальні системи, що допомагають ідентифікувати цілі та спрямовувати на них безпілотники, картографування місцевості для навігації, а також більш складні програми, що дозволяють БпЛА працювати у взаємопов'язаних "роях".

Однією з компаній, що працює над цим, є Swarmer, яка розробляє програмне забезпечення, що об'єднує безпілотники в мережу. Рішення можуть миттєво виконуватися всією групою, а людина втручається лише для того, щоб дати "зелене світло" автоматизованим ударам.

Система під назвою Styx керує мережею розвідувальних і ударних дронів, як великих, так і малих, у повітрі і на землі. За словами представника компанії, кожен дрон зможе планувати свої власні дії і прогнозувати поведінку інших у рої. Технологія Swarmer все ще перебуває на стадії розробки і була випробувана на полі бою лише в експериментальному порядку.

Водночас Семюель Бендетт, ад'юнкт-старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки, сказав, що системи управління безпілотниками зі штучним інтелектом, швидше за все, все одно потребуватимуть участі людини, щоб запобігти помилкам у виборі цілей.

Також існує широке занепокоєння щодо "етичності" зброї, яка виключає людський вплив. У дослідницькій роботі Європейського парламенту за 2020 рік попереджається, що такі системи можуть порушувати міжнародне гуманітарне право і знижувати поріг вступу у війну.

"ШІ вже використовується в деяких ударах українських безпілотників на великі відстані, які націлені на військові об'єкти і нафтопереробні заводи за сотні кілометрів на території рф.

Основні безпілотники летять до цілі, а завдання інших — вивести з ладу або відволікти засоби протиповітряної оборони на цьому шляху. Для цього вони використовують різновид штучного інтелекту під наглядом людини, який допомагає виявляти цілі або загрози і планувати можливі маршрути", — додало джерело агентства.

Експерти зазначають, що зважаючи на прогрес у розробці програмного забезпечення зі ШІ, вартість таких безпілотників буде доволі невисокою.

Джерело: https://t.me/znua_live/158083

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 10:21    133
Июль
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович