18.11.2018 09:26
Просмотров: 2783

Аквапоніка як революційне майбутнє українського рибництва

Аквапоніка як революційне майбутнє українського рибництва

Попит на рибу та морепродукти щороку зростає, втім рибальство все ще залишається основним джерелом рибної продукції. Воно забезпечує 53% всього рибного виробництва у світі, тоді як на розведення риби (аквакультуру) припадає решта 47%. В Україні ситуація ще гірша. Зокрема, вирощування української товарної риби в умовах аквакультури у 2017 році склало всього близько 16 тис. тонн проти 200 тис. тонн риби отриманої від промислового вилову. Втім, з’являється все більше підприємств, які займаються вирощуванням риби.

Повідомляє Національний промисловий портал.

Наразі найпередовішим напрямом рибництва вважається аквапоніка. Вона являє собою екосистему, в якій ключовими є три типи живих організмів: водні тварини (зазвичай, риби), рослини і бактерії.

Зі слів виконавчого директора ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК» ТМ «AQUAFARM» Оксани Прокоси, суть методу — використання відходів життєдіяльності водних тварин (риб) в якості поживного середовища для рослин. Водні тварини виділяють токсичні для них самих продукти життєдіяльності: азотні, калійні, фосфорні сполуки, вуглекислий газ. Накопичення цих речовин у воді становить головну проблему як у замкненій промисловій аквакультурі, так і в простому акваріумі. Ці ж речовини абсолютно необхідні в гідропоніці і їх додають у воду для отримання поживних розчинів для рослин. У аквапоніці ця проблема вирішується сама собою: продукти життєдіяльності риб утилізуються бактеріями та рослинами.

“Виникає певний симбіоз – рослини харчуються аміаком і азотом з води, а риби живуть у чистій, насиченої киснем середовищі – завдяки рослинам. В результаті виходить не тільки відмінний салат, але і смачна риба – важливе джерело протеїну на планеті, чиї ресурси морської риби постійно скорочуються”, – зазначила пані Оксана.

Аквапоніка має цілу низку переваг над традиційним сільським господарством, аквакультурою і гідропонікою, тому що об’єднує в собі переваги всіх цих методів без їх недоліків. Для традиційного рибництва аквапоніка – це така ж революція, як гідропоніка для звичайного садівника/городника.

ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК» є першою в Україні, хто реалізовує такий проект з вирощування риби із використання інноваційного методу аквапоніки у промислових масштабах. Проект «AQUAFARM» вже має перші плоди: свіжі томати, а також кларієвий сом та тиляпія. Потужності виробництва зосереджені в місті Васильків на Київщині. Локація об’єднує комплекси для вирощування риби та теплиці для рослин.

Аквапоніка як революційне майбутнє українського рибництва

Источник: uprom.info

Автор: Євген Гура, працівник цивільної авіації, редактор Національного промислового порталу

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    939
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович