30.03.2020 09:36
Просмотров: 1317

Можлива електроенергетична криза в Україні: після постачальників електроенергії до Президента звернулися і оператори систем розподілу

Оператори систем розподілу електроенергії приєдналися до постачальників е/е та також звернулися до Президента і Кабміна через загрозу порушення енергозабезпечення населення та основної маси підприємств України.

Від 16.03.2020 pішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг було призупинено видачу попереджень та здійснення заходів з відключення та інших санкцій по відношенню до побутових споживачів.

В листі наголосили, що обмеження щодо застосування санкцій до фізичних осіб та суб'єктів господарювання, а також заборона припинення надання житлово-комунальних послуг вже призвели до критичного зниження надходжень грошових коштів за спожиту електричну енергію.

Також було зазначено, що тариф на послуги з розподілу електричної енергії, який сплачують постачальники електричної енергії, є основним джерелом фінансування діяльності для операторів систем розподілу.

«Через гостру нестачу коштів постачальники першочергово оплачують електричну енергію, закуплену на оптовому рику та у виробників, щоб запобігти застосування з їх боку санкцій та обмежень постачання електричної енергії, оплата ж послуг операторів систем розподілу здійснюється за залишковим принципом. Оператори систем розподілу вже отримують листи від постачальників з повідомленнями про настання форс-мажорних обставин та неможливості виконання ними в повному обсязі фінансових зобов'язань за договорами на розподіл. В результаті оператори систем розподілу, які безпосередньо відповідають за енергозабезпечення кінцевих споживачів, опинились у найбільш незахищеному стані, оскільки не можуть гарантувати фінансування навіть критичних експлуатаційних витрат», - зазначається у зверненні.

Оператори систем розподілу електроенергії звернулися до Президента і Кабміна з проханням термінового прийняття рішення та надання відповідних доручень щодо внесення змін до нормативно-правових актів спрямованих на стабілізацію електроенергетичної галузі України щодо незастосування до операторів систем розподілу електричної енергії:

-штрафних та інших санкцій за невиконання фінансових зобов'язань перед ДП «Оператор ринку», ПРАТ «НЕК «Укренерго» та іншими учасниками ринку, що можуть призвести до оголошення таким операторам систем розподілу "переддефолтного" та/або "дефолтного" стану протягом терміну дії обмежувальних заходів.

- санкції за порушення ліцензійних умов, а саме: недотримання структури тарифу на послуги з розподілу електроенергіі, недотримання якості надання послуг з розподілу електричної енергії, недотримання умов вчасності при наданні послуг з приеднання електроустановки замовника до системи розподілу електричної енергії та невиконання зобов'язань передбачених інвестиційною програмою на 2020 рік.

-штрафних санкцій за порушення податкового законодавства у період карантину, за відсутності обігових коштів для сплати податкових зобов`язань.

Профспілка енергетиків України зазначає, що оператори систем розподілу в свою чергу будуть спрямовувати всі ресурси для надійного та безперебійного електрозабезпечення споживачів України. На сьогодні склалась реальна загроза фінансового краху енергетичної галузі, зволікання з прийняттям вкрай необхідних рішень призведе до банкрутства енергетичних підприємств за всім ланцюгом (постачання, розподіл, передача, виробництво) та зриву енергозабезпечення населення та підприємств України.

12

Нагадаємо, постачальники електроенергії звернулися до Президента України в зв'язку зі сформованою кризовою ситуацією в електроенергетичній сфері, яка виникла через відсутність можливості у енергопостачальників виконувати свої фінансові зобов'язання перед іншими суб'єктами ринку в період карантину.

Можлива електроенергетична криза в Україні: після постачальників електроенергії до Президента звернулися і оператори систем розподілу

Можлива електроенергетична криза в Україні: після постачальників електроенергії до Президента звернулися і оператори систем розподілу

Источник: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    912
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович