22.06.2023 07:33
Просмотров: 446

Майже 92 тис. кримінальних проваджень щодо повномасштабної агресії рф

Майже 92 тис. кримінальних проваджень щодо повномасштабної агресії рф

СБУ розпочала розслідування майже 92 тис. кримінальних проваджень щодо повномасштабної агресії рф, – Василь Малюк

Служба безпеки з початку повномасштабного вторгнення розпочала досудове розслідування у майже 92 тис. кримінальних проваджень, пов’язаних із військовою агресією рф проти України. Із них на сьогоднішній день триває слідство у близько 43 тис. справ, що стосуються саме порушень росією законів та звичаїв війни.

Про це повідомив Голова СБУ Василь Малюк під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань взаємодії правоохоронних і державних органів, що відбулася в Офісі Генерального прокурора.

Він зазначив, що розслідування злочинів рф є надзвичайно важливим і для українців, і для всього світу.

«На сьогоднішній день СБУ розслідує майже 43 тис. проваджень за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни. І ми не просто фіксуємо ці злочини. А виконуємо всі необхідні процесуальні дії у рамках українського законодавства. Щоб рано чи пізно усі російські злочинці постали перед судом», – зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Насамперед це стосується вищого військово-політичного керівництва рф і командування армії.

За словами Василя Малюка, повідомлено про підозру 448 воєнним злочинцям із цієї категорії російських посадовців, у тому числі понад 25 командувачам окремих родів військ і армій.

Встановлюються і конкретні виконавці злочинів. Наприклад, оголошено про підозру командиру важкого бомбардувального полку, полковнику Тимошину. Слідчі СБУ встановили, що він відповідальний за ракетні удари по житловому будинку у Дніпрі в січні цього року і по ТРЦ «Амстор» у Кременчуку в червні 2022 року.

Загалом до суду скеровано 95 кримінальних проваджень щодо 142 осіб із військово-політичного керівництва рф, із яких вже засуджено 22.

«Рішення Міжнародного кримінального суду про арешт путіна та львової-бєлової – це тільки початок. Ми маємо забезпечити потужну доказову базу, щоб пройти цей шлях повністю», – підкреслив Василь Малюк.

Він додав, що до цієї роботи долучаються й міжнародні структури, які розслідують і окремі кейси, і «магістральне» провадження про російську агресію проти України.

Сама ж спецслужба застосовує сучасні підходи для фіксації воєнних злочинів рф. Це не тільки огляди місць злочинів, а й аналіз відкритих даних, використання різних програмних продуктів, системна взаємодія з військовими та Офісом Генпрокурора.

«СБУ максимально уніфікує роботу з пошуку та аналізу даних – щоб не втратити жоден доказ злочину. Уламки ракет, перехоплені розмови, знімки з супутника і «трофейна документація» – все йде в нашу скарбничку доказів», – підкреслив Василь Малюк.

Джерело: https://t.me/SBUkr/8716

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович