18.03.2021 08:00
Просмотров: 623

Лінія оборони чи наступу: чиїми вустами говорять кремлівські маріонетки на Донбасі

Лінія оборони чи наступу: чиїми вустами говорять кремлівські маріонетки на Донбасі

Розгорнута інформаційна кампанія російських пропагандистів про нібито прийдешній весняний наступ ЗСУ в напрямку окупованих територій Донеччини та Луганщини не обійшлася без узгодженого з Кремлем «висловлювання своїх позицій» і ватажками самопроголошених «республік». Так, нещодавно розмову з очільником «ДНР» Пушиліним оприлюднило російське інтернет-видання «Україна.ру». Пушилін, зокрема, дозволяє собі роздуми на теми, до яких кроків вдасться Росія у випадку посилення бойових дій з боку України, яка нібито збирається відвоювати окуповані території Донбасу. Про це йдеться у матеріалі Тараса Поповича на сайті Укрінформ.

Росія, за словами невизнаного лідера невизнаної республіки, діятиме виключно дипломатично, намагаючись «дипломатичним шляхом зупиняти кровопролиття». Виявляється, все, що робить Кремль – виключно в межах загальноприйнятих норм та дипломатичних підходів – це для тих, хто не знав і ще сумнівався в цьому!

Пушилін також наголосив, що «ДНР» і сама впорається, без російської військової допомоги, бо вже має «міцні, боєздатні збройні сили». Більше того, на думку ватажка окупантів, саме ця міць «армії ДНР» і стримує українські збройні сили. «Ми зможемо утримати натиск, і навіть більше того – перекинути наступ українських збройних формувань і вийти на ті межі, які прописані нашою «конституцією», – говорить Пушилін у своєму інтерв’ю, маючи на увазі адміністративні межі Донецької області.

Не втомлюється звинувачувати Україну в усіх гріхах і ще одна «посадова» особа – так звана «уповноважена з питань захисту прав людини ДНР» Д.Морозова, яка дозволяє собі в коментарях називати дії українських представників хамством та звинувачувати їх в усіх існуючих проблемах. За її словами, саме з вини України був зірваний черговий раунд перемовин гуманітарної підгрупи, а представниця Києва «притримувалася абсолютно недипломатичної лінії поведінки» та ще на її зауваження «виступила з низкою відверто образливих тез на адресу Республік і РФ, що є посередником в Мінському процесі». Не забула Морозова згадати і про «загострення обстановки на лінії розмежування» та про те, що «в Україні не залишилося експертів належного рівня», а «українське керівництво цілеспрямовано блокує Мінській процес».

Тема можливого наступу української армії на Донбасі активно розкручується і мусується завдяки ось таким заявам та численним повідомленням у виданнях та телеграм-каналах, що підтримують терористів ОРДЛО. Вони залюбки подають інформацію про перекидання української техніки до лінії розмежування, різноманітні свідчення «очевидців» цих подій. Не оминув цієї теми і прессекретар Путіна Пєсков, вкотре наголосивши, що в Кремлі серйозно стурбовані загостренням ситуації в зоні конфлікту на Донбасі. У зростанні напруженості він, звичайно ж, звинуватив українську владу та вказав «нормандській четвірці», до якої входить і Росія, на те, що варто докласти зусиль, «щоб повноцінна громадянська війна на Україні не відновилася».

Про загострення ситуації на Донбасі у Росії заговорили відразу після введення санкцій проти Віктора Медведчука. Тоді ж ця тема стала провідною для російських пропагандистських ЗМІ. Повідомлення про те, що «Україна жене ешелони з танками і гарматами в бік Донбасу», а «захисники ДНР готові стріляти на випередження» стали головними для програм Кисельова, а Соловйов, ще одна одіозна російська медійна персона, вдався до цитування висловлювань Путіна про те, що агресія проти республік Донбасу згубно позначиться на українській державності. Тримають заплановану лінію і ЗМІ самопроголошених республік Донбасу, які практично щодня повідомляють про обстріли прифронтових населених пунктів з боку ЗСУ.

Заговорили знову і про потребу «російських миротворців на Донбасі». Як відомо, Росія зосередила вздовж кордонів з Україною велике армійське угруповання, яке в будь-який момент може бути залучене за звичною схемою «захисту російських громадян» на Донбасі. А «захищати» своїх вони вже навчилися. Суть ідеї проста: під прикриттям «захисту російськомовних» налаштовувати населення проти влади через інформаційну пропаганду та спецоперації ФСБ і ГРУ. Та й принцип дій теж схожий: територіальні претензії, загроза територіальній цілісності сусідів, апеляція до російськомовного населення, підтримка місцевих сепаратистів, підкуп місцевої політичної, військової та ділової еліти. Як наслідок – Росія починає експансію сусідніх територій, підтримуючи місцевих сепаратистів і підкуповуючи місцеву владу. Цей сценарій вже випробували і добре відшліфували в багатьох точках, і на Донбасі зокрема. Виходить, що проблема, яка була штучно створена, набуває загострення через її ж ініціатора – РФ, який згодом в образі миротворця заходить та захоплює омріяну територію.

Згущення фарб та ускладнення військової ситуації на Донбасі експерти розцінюють як реакцію Росії на активізацію дій України у відстоюванні своїх позицій. Окрім того, Москві явно не комфортно і під гнітом міжнародного тиску: і Європа, й США впродовж останнього часу чітко визначили своє ставлення до Росії в цілому і до факту окупації Криму та частини Донбасу особливо. Немає сумнівів і в тому, що усі свої дії та висловлювання очільники самопроголошених республік узгоджують з російськими кураторами. Їхня спільна позиція та риторика лише підтверджують думку про те, що Кремль не хоче відмовлятися від свого плану та своєї логіки війни, незрозумілої для усього цивілізованого світу.

Источник: sprotyv.info

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

06.05.2024 07:00    276
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович