31.12.2023 07:05
Просмотров: 677

«Біполярний розлад»

«Біполярний розлад»

У 2024-му світ пробуватиме розірвати замкнене коло незахищеності, - цікавий аналіз від The Economist

(https://www.economist.com/the-world-ahead/2023/11/13/the-world-must-try-to-break-a-vicious-cycle-of-insecurity)

Зібравши в одну пригорщу перевороти в Африці, конфлікт в Ізраїлі та війну в Україні, й поєднавши їх з президентськими перегонами в Америці, аналітики вважають, що 2024-й обіцяє стати роком розвалу світового порядку версії 1945-го. Знайдіть 1,5 хв, аби прочитати й скласти для себе фактурну картинку наступного року.

▶ ️The Economist пояснює, чому 20-ті рр XXI ст. стали такими небезпечними. Частка Заходу у світовому ВВП впала до 50%, - вперше з XIX ст. Індія та Туреччина вважають, що глобальні інституції не відображають їхнього бачення проблем. Китай і росія хочуть піти далі й підірвати цю систему безпеки.

● Американська економіка все ще крута, та її однополярний період закінчився. Союзники в Європі та Японії перебувають у відносному економічному занепаді. Серед виборців підтримка глобальної ролі Америки є дуже слабкою, а як республіканці накручують ізоляціоністський настрій.

● США намагалась адаптуватись до цієї реальності. В пріоритетах — вихід з Афганістану та переміщення ресурсів до Азії, — для протидії Китаю. Політично-військові альянси були оновлені в Тихому океані та в Європі. Енергетичне та технологічне ембарго використовувалися для послаблення супротивників. У середині 2023 року будівництво заводів у США досягло найвищого рівня з 1950-х років.

▶ ️Через послаблення Заходу у 2024 році над світом нависають три загрози.

● По-перше, зростає зона безкарності, не підконтрольна глобальним інституціям. На 6000 км, від Червоного моря до Атлантики, розташовані 6 африканських країн, де упродовж останніх 36 місяців сталися перевороти. Азербайджан вів війну проти Вірменії. Проксі-сили Ірану процвітають у занедбаних державах Близького Сходу. У 2024 році ця зона безкарності може ще більше розширитися в Африці та на флангах росії.

● По-друге, бройлерними темпами набирає сили «тріада неприємностей»: Китай, Іран і росія. Усі вони хочуть підірвати американську легітимність і уникнути реальних чи потенційних санкцій. Китай купує російську та іранську нафту. Ніхто не засудив ХАМАС чи вторгнення в Україну. Китай відкриває шляхи обходу західних фінансів: половина його торгівлі зараз здійснюється в юанях. Іран експортує безпілотники до росії; Китай і росія співпрацюють у створенні систем ядерного попередження та патрулювання в Тихому океані. У 2024 році світ дізнається, як далеко може зайти цей новонароджений клуб.

● Останньою загрозою є крихкість західної коаліції. Відповідь на вторгнення в Україну була обнадійливою: Америка та Європа об’єдналися. Зараз — помітні тріщини. В США республіканці розділилися щодо фінансування України. Вторгнення Ізраїлю в Газу розкололо ЄС й США. Наступні кризи можуть виявити ще більше розколів: чи приєднається Європа до Америки у боротьбі за захист Тайваню?

▶ ️З хорошого: «тріада зла» має помітні вразливості. Усі вони поставали перед економічними труднощами та вимушені посилювати репресії. Володимир путін зіткнувся з заколотом у 2023 році; Аятолі Алі Хаменеї — 84 роки, він не має чіткого наступника; Сі Цзіньпін покладається на чистки. Усе це може підірвати їхню життєву силу та їхні претензії на конкурентну модель, яку інші повинні наслідувати.

▶ ️Та вибори в Америці є ключовими.

● Якщо - з обранням ізоляціоніста - прихильність Америки похитнеться, Європа продовжуватиме війну в Україні, але їй буде важко забезпечити фінансування чи військову силу. Азійські союзники заспокоять Китай і зміцнять свою оборону. Середні держави, такі як Південна Корея та Саудівська Аравія, прагнутимуть отримати ядерну зброю.

● Якщо ж Америка обере інтернаціоналіста, велика частина світу зітхне з полегшенням. Але США чекатиме довга робота з відновлення систему міжнародної торгівлі та безпеки. Список справ включає розширення Європи; поглиблення співробітництва з Індією; і рішення про створення двох держав між Ізраїлем і палестинцями.

▶ ️Можливо, колись історики заговорять про порядок після 2025 року.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/923

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 10:22    140
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович