02.04.2024 07:56
Просмотров: 267

"путін чекає, коли Вашингтон замовкне". Колумніст Гідеон Рахман для The Financial Times

путін чекає, коли Вашингтон замовкне. Колумніст Гідеон Рахман для The Financial Times

● путін був у Східній Німеччині, працював у КДБ, коли впала Берлінська стіна. У своїх мемуарах "Від першої особи", опублікованих у 2000 році, путін згадує, як попросив сусідній підрозділ Червоної армії захистити штаб-квартиру КДБ у Дрездені. Отримана відповідь шокувала його: «Ми нічого не можемо зробити без наказу з Москви. А Москва мовчить». Пізніше путін сказав: «Я тоді мав відчуття, що країни більше не існує. Що вона зникла»

● Подібні переживання є формуючими для особистості. Урок, який путін, схоже, виніс з 1989 року, полягає в тому, що великі імперії можуть зруйнуватися через внутрішній політичний безлад. Побачивши, як замовкає Москва, путін тепер може сподіватися, що замовкне і Вашингтон, а «американська імперія» у свою чергу звалиться

● З точки зору Москви, такі можливості виглядають привабливо. Обрання Дональда Трампа на другий термін поставить західний альянс у безпрецедентно тяжке становище. Зміни в політиці, які можуть бути ініційовані Трампом, такі як повна відмова від підтримки України чи вихід США з НАТО — це лише один із можливих шляхів досягнення цілей росії

● Другий, менш обговорюваний шлях не залежить від свідомих змін у політиці Білого дому. По сценарію, після обрання Трампа американський уряд і суспільство впадуть у хаос. Стурбована власними внутрішніми конфліктами, еліта США втратить бажання чи здатність проектувати чинність на весь світ

● Цей період безладу, можливо, не повинен тривати довго. Як згадував пізніше путін: «Ми втратили впевненість лише на один момент. Але цього було достатньо, щоби порушити баланс сил у світі».

● Період «втрати впевненості», викликаний післявиборними потрясіннями в США, видається дуже правдоподібним. Якщо Трамп переможе, він ясно дав зрозуміти, що має намір помститися своїм політичним ворогам. У протрампівських аналітичних центрах розробляються плани щодо чищення вищих чинів уряду США. Чиновники Пентагону побоюються, що Трамп вважає найвище керівництво Збройних сил США нелояльним, оскільки вони чинили опір його вимогам вивести війська на вулиці.

● Навіть якщо Трамп програє Байдену, існує велика ймовірність політичних потрясінь у США. Хто може повірити, що Трамп чи його прихильники змиряться з поразкою? Повторення повстання 6 січня 2021 року — лише цього разу з додатковою підтримкою з боку політиків та судів на рівні штатів — видається цілком ймовірним.

● Все це стало б рецептом заворушень у США та того, що путін у радянському контексті називав «паралічем влади». Паралізований Вашингтон відкриє можливості для Москви та Пекіна.

● Яку форму набуде ця можливість, заздалегідь знати неможливо. Розпад радянської імперії 1989 року значною мірою характеризувався непередбаченими подіями та імпровізаціями. Але для путіна перспектива звернути назад приниження 1989 року і відновити якусь російську сферу впливу в Європі має здаватися дражливою та бажаною.

● Однак у уявленнях путіна про те, що сталося у 1989 році, і, отже, у його амбіціях та мріях на 2025 рік, є одна серйозна прогалина. Глибока причина розпаду СРСР базується в тому, що ніхто не забув, чому радянська влада викликала огиду у Східній Європі. Всі добре пам'ятають, як СРСР ввів танки до Угорщини в 1956 році та до Чехословаччини в 1968 році, щоб придушити інакодумство.

● Саме до старої жорстокої радянської моделі панування прагнув путін у 2022 році, коли розпочався повномасштабна війна в Україні. Але світ змінився таким чином, який він не зрозумів. Українці дали відсіч, а Захід забезпечив їхньою зброєю — на відміну від 1956 та 1968 років, коли США та їхні союзники стояли осторонь і не змогли протистояти втручанню Москви.

● Система альянсів у Європі – на відміну від радянського блоку у 1989 році – заснована на згоді. Це «імперія на запрошення», за словами політолога Гейра Лундестада.

● З 1989 року багато що змінилося у Москві, Вашингтоні, Берліні та Варшаві. Але одне залишається незмінним – це рішучість європейців протистояти російському пануванню. І це означає, що Москві не вдасться перевести годинник Європи на 1989 рік.

Джерело: https://t.me/BerezaJuice/43244

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович