08.04.2024 08:00
Просмотров: 301

Ізраїльська модель безпеки не підходить Україні і головною причиною для цього є політична нестабільність у США — The Washington Times

Ізраїльська модель безпеки не підходить Україні і головною причиною для цього є політична нестабільність у США — The Washington Times

Журналісти проаналізували можливі варіанти оборонної стратегії України у майбутньому і дійшли висновку, що варіант тісного партнерства зі США та іншими державами без вступу до НАТО не зможе забезпечити дієві механізми захисту від майбутніх потенційних нападів з боку рф.

Автори статті зауважують, що після загалом невдалого для себе Вільнюського саміту НАТО, де Україна не отримала ані зеленого світла для вступу до Альянсу, ані конкретного графіку необхідних для цього кроків, її перспектива членства знову була зведена до туманної обіцянки. Це спонукало Київ розглянути інші варіанти, такі як прийняття моделі безпеки, подібної до моделі безпеки Ізраїлю, держави, яка не є членом НАТО, але тісно співпрацює зі США.

На цьому також наполягають симпатики кремля, які помилково пояснюють напад рф на Україну як відповідь на вступ колишніх радянських республік до НАТО.

Але наслідки вторгнення ХАМАС в Ізраїль минулого року для багатьох стали одкровенням. Воно не лише викликало шок у всьому світі, але й оголило межі можливостей Вашингтона надавати допомогу у відповідь на численні конфлікти.

Незважаючи на зобов'язання США та прихильне ставлення багатьох республіканців до Ізраїлю, окремий пакет допомоги для Тель-Авіва так не отримав достатньої кількості голосів у Палаті представників. Також спостерігається зростання антиізраїльських настроїв у деяких сегментах американського суспільства через велику кількість загиблих цивільних у Ґазі. В Ізраїлі таку позицію вважають несправедливою.

"Якщо Ізраїль, який має тісні зв'язки зі США і потужне лобі, особливо серед євангельських християн, не може швидко отримати допомогу, то чого може очікувати Україна, набагато новіший і молодший партнер, від такої моделі оборони?", — запитують автори матеріалу.

В першу чергу, на заваді стабільній допомозі за моделлю Ізраїлю може стати політична нестабільність у США, яка, на думку експертів, може стати новою нормою. Це залишає Київ у підвішеному стані. Тому зараз Києву залишається укладати спеціальні двосторонні угоди, зокрема, з Великою Британією, Францією, Німеччиною, Данією та Італією.

Ці заходи, однак, можна розглядати лише як проміжний крок до повноправного членства в НАТО. У кращому випадку Україна може повторити ізраїльську модель безпеки, розвиваючи свій високотехнологічний сектор. Однак, допомога, яку Ізраїль отримує від США, не є ані благодійною, ані повністю безумовною. Взамін Вашингтон отримує доступ до деяких ізраїльських технологій, Україна в нинішніх умовах багато запропонувати не може.

Водночас, росія швидко переозброюється, спонукаючи країни НАТО змиритися з перспективою війни через кілька років, незалежно від того, що відбувається в Україні.

"Хоча мало оптимізму щодо того, що майбутній саміт НАТО у Вашингтоні додасть ясності щодо членства України в Альянсі, надзвичайно важливо, щоб ідея про безальтернативність членства в НАТО нарешті вкоренилася — в першу чергу, в США та у свідомості росіян.

Єдина мова, яку розуміє росія, — це мова сили і конкретних кроків", — роблять висновок автори статті.

Джерело: https://t.me/znua_live/142411

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович